torsdag 16 juni 2022

KML

Jag var ju på hematologen i måndags pga att dom vita blodkropparna var höga. Läkaren skulle ringa mig i morgon för att tala om vad benmärgsprovet visade som dom skickade till Umeå. Hon sa att det räckte med att ringa men att man brukar kallas personligen om man har ex cancer.
Igår ringde en sköterska från hematologen och gav mig en läkartid idag 13.00. Ni kan ju tänka er hur orolig jag varit. Tankarna har varit väldigt mörka. Har varit så rädd för detta besök!

Moster Anso var snäll och följde med. Fick ta prover och sen träffa läkaren. Jag har KML. Kronisk myeloisk leukemi. Detta är en ovanlig sjukdom och ca 90 personer insjuknar varje år och självklart är jag en av dom. Ofta upptäcks detta via ex en hälsoundersökning. Man behöver inte ha så mkt symtom. Jag har senaste tiden varit väldigt andfådd, trött och yr. Typiska symtom. 

Blev såklart livrädd! Men läkaren berättade att man sen år 2000 kommit väldigt långt med medicin mot detta. Jag ska ta en tablett dagligen och kan vara hemma och leva rätt normalt. Så länge sjukdomen befinner sig i detta stadium så räcker det med det. Om den däremot utvecklas och blir akut blir det en tråkig historia. Jag kan även ta remicade trots detta och det var bara så bra.

Sjukdomen går inte i arv eller uppstår pga andra sjukdomar, infektioner osv. Om sjukdomen inte behandlas övergår den I blastfas som liknar akut leukemi.
Om man får KML har det skett en specifik förändring i arvsmassan i vissa blodstamceller. Förändringen gör att dessa sjuka KML cellerlever längre och förökar sig snabbare än vanliga blodstamceller som gör att dom vita blodkropparna ökar mkt kraftigt. Därför såg man ökade vita i mitt blod  och tillsammans med övrig blodbild kunde man fastställa KML.

Är såklart väldigt ledsen över detta. Jag tyckte att jag hade nog. Det kommer nog ta ett tag att smälta detta. Jag har ju känt på mig så starkt att jag skulle få cancer och tyvärr stämde det. Jag hoppas bara att medicinen ska fungera och att jag inte utvecklar resistens mot den för då blir det inte bra. Det är bara otroligt hur skört livet är och hur lätt det är att något uppstår på ens resa genom livet. 
Så ta hand om er själva och andra. ❤

12 kommentarer:

  1. ❤️❤️❤️

    SvaraRadera
  2. ❤️❤️❤️

    SvaraRadera
  3. Förfan Linda! Håll ut och hoppas, för det är du bäst på! Älskar dig!

    SvaraRadera
  4. Jag som regelbundet läser din blogg tänkte nej, nej! Du har ju redan fått din beskärda del av allt elände! Jag kan inte göra mer än hoppas på det bästa för dig! Styrkekramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Ha en riktigt bra midsommar och sommar! ❤❤❤

      Radera
  5. Har tänkt mycket på dig och din situation sedan jag upptäckte din blogg. Nu när du inte har skrivit på ett tag har jag känt mig orolig för dig. Och när du nu berättar att du har drabbats av en ytterligare svårighet vill jag på alla sätt uttrycka min ……., ja, här tar liksom orden slut. Ska jag beklaga? Nej! Det kanske tynger dig ännu mer. Ska jag skriva att du kommer att besegra även denna motgång med obetvinglig styrka? Nej, då blir du kanske upprörd.

    En lösning för att komma bort från ett tillstånd av bottenlös förtvivlan är att skratta! Så jag undrar nu vad jag skulle kunna skriva för att underlätta för dig, Åtminstone så att du för någon tiondels sekund hamnade i en bättre värld. Johan Glans är en av Sveriges roligaste människor. Han hade med stor sannolikhet skrivit både något underfundigt men samtidigt tänkvärt. Jag överlämnar nu helt enkelt ansvaret till Johan Glans. Det går att se ett inslag från hans turné på SVT play. Programmet har några år på nacken men det går att skratta fortfarande. Satirprogrammet Herr Talman är också obeskrivligt roligt. Alltsammans låter förmodligen sinnessjukt som om det är skrivet av en djupt störd människa.

    Linda, du har en fin uteplats och en smal och välvårdad katt. Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack kära du!
      Du har helt rätt! Med skratt kommer man långt! Brukar titta på bäst i test och där kan man få några goda skratt 🙂
      Väldigt gulligt av dig att skriva och uppskattar det jättemycket!
      Jag och kisse sitter mycket på altanen och myser.
      Hoppas du får en fin midsommar och sommar!
      Stora kramar! ❤

      Radera
  6. Tusen styrkekramar💗💖💗💖💗💖💗kan inte ens tänka mig hur hemskt det måste vara att få ett sånt besked 💗💖💗💖💗💗💗Du Är en av de mest tåliga och fantastiska människa jag mött ...bara så orättvist att du drabbats av så mycke 💗💖💗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket för ditt gulliga inlägg! Det värmer!
      Tro mig, är inte tålig och positivt alla gånger! Men försöket.
      Ha en riktigt fin midsommar och sommar! ❤❤❤

      Radera