lördag 19 januari 2019

ECT

Träffade min psykolog i veckan. Vi har ett större möte till veckan då alla behandlande läkare är med samt Laila från sjukhuskyrkan och sjukgymnasten Karin och då ska även psykologen Marcus vara med. Kände dock ett behov av att prata med honom tidigare och i lugn och ro då mitt mående psykiskt varit så dåligt på sista tiden. Det är Marcus som hållit i medicineringen av  asubutex och övrig psykofarmaka. Kontakten med honom och informationen kring subutex och antidepressiv medicin har fungerat under all kritik. Han har inte följt upp någon medicin och om jag vetat det jag vet nu om subutex hade jag aldrig börjat med dom. Då man slutar med dom har man först en akut abstinensfas som är mer kroppslig men efter den följer månader av depression och ångest.

Hade skrivit ned hur jag mår och tänker och allt som hänt dom senaste åren tills idag. En sköterska jag litar på till 200% gav honom lappen som han sa att han skulle läsa inför vårat möte. Då jag frågade om han läst lappen hävdade han att han ingen fått...det tror jag inte en sekund på. Han har väl stoppat den i fickan och glömt bort den eller bytt kläder eller nåt så den kanske t.o.m hamnat i soporna eller i tvätten. Varför ljuger man om en sån sak? Att man inte fått den? För sköterskan som gav honom den är den sköterska jag litar mest på och han blev ju i sin tur rädd att jag inte skulle tro honom. Men det gör jag!

Tillbaka till mötet. Han frågade hur mina tankar gick och jag sa öppet hur jag mådde. Eftersom antidepressiva inte hjälper föreslog han ECT. Blev väldigt förvånad, fundersam och rädd. ECT är en behandling där man sövs ner under väldigt kort tid och får elström i huvudet. Detta tar bara 20 sek ca. Jag tänker ju bara på filmen gökboet eller serien hemma igen men utvecklingen har ju gått fram en del. Det känns ju väldigt skrämmande men en sköterska som jobbar med ECT patienter ska komma hit och berätta allt om hur det går till och ska även till rummet där det utförs så jag får bilda mig en uppfattning. Behhandlingen har få biverkningar och ger snabbt resultat. Personer har gått in där apatiska och djupt deprimerad och redan efter första behandlingen har dom gått därifrån med liv i blicken igen. Nackdelen är att man kan tappa minnet tillfälligt. Jag vet inte hur långt tillbaka man tappar minnet men det lät som att det handlade om timmar eller någon dag tillbaka. Detta ska jag ju givetvis ta reda på ordentligt. Har faktiskt inte ens googlat på ECT ännu men blir nog mitt helgnöje. Det låter både skrämmande och bra med tanke på alla biverkningar man slipper som antidepressiva mediciner tyvärr ger och i mitt fall hjälper dom inte.

Jag frågade Marcus om det inte bara värdigt djupt deprimerade personer som detta utförs på och att situationen jag befinner mig i inte förändras med ECT. Men då jag berättat om mitt mående med tillkommen ångest tyckte han att det absolut kunde hjälpa mig att må bättre och orka hantera och gå igenom denna period och kommande mkt jobbiiga påfrestningar och operationer. Det jag måste gå igenom förändras ju inte men jag kommer fhv orka ta mig igenom den på ett helt annat sätt då hjärnans signalsubstanser återställs. Subutexen som jag äntligen är fri ifrån nu har tydligen rört om i hjärnans signalsubstanser och har ex brist på serotin som b.l.a kallas lyckohormon. Är inte så bra på allt det kemiska men med ECT framkallar man epelepsianfall och det i sin tur påverkar nödvändiga signalsubstanser som man behöver för att kunna fungera och må bra. Detta ska kombineras med samtalsterapi, komma ut mer, fortsatt träning och fhv kan ECT ge mig ork att fortsätta.

Marcus skulle prata om detta med mina andra läkare samt narkosen för man ska ju trots allt sövas som är en risk. Jag har känslan av att kirurgen i af inte tycka att det inte är någon bra lösning då jag väntar på en stor operation och mina sövningar inte varit helt komplikationsfria gällande syresättning. Ni får ursäkta ett rörigt inlägg och att jag vet så lite om behandlingen men mitf huvud har inte orkat ta in någon mer information. Jag ska träffa den där sköterskan och ställa alla frågor och om det är ok från övriga läkare får jag fundera ordentligt. Det gäller i af ca 8 behandlingar och ca en i veckan.

Nä nu ska jag se askungen som går på 5an nu. Betydligt lättare att ta in! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar