lördag 24 juli 2021

leva med stomi.

Detta blir ett väldigt personligt inlägg men jag tänkte berätta lite om hur det är att leva med stomi.

I nov 2013 vaknade jag på morgonen med hög feber och kände mig allmänt risig. Magen hade krånglat lite dom sista dagarna och hade haft lite ont till och från men inget akut direkt. Det blev i allafall ambulans till Sunderby sjukhus och lades in på akutavdelningen. Det togs massor av prover och dom påvisade att något var fel. Röntgen visade också att jag hade divertikulit. Det innebär inflammation i 1 eller flera tarmfickor. Dessa hade börjat spricka så det läckte ut tarminnehåll i magen. Ofta kan man bota detta med antibiotika och avlasta tarmen med flytande kost några dagar och detta har jag genomgått en gång tidigare men denna gång var det tydligen värre. Jag kommer inte ihåg exakt hur allt var och kan ha fel gällande medicinska termer för detta var väldigt omvälvande för mig.

Jag minns att jag låg där i sängen och en läkare kom förbi. Han sa att operation var nödvändig och nämnde stomi. Jag bara skrek att jag inte skulle ha någon stomi! Febern steg och nästa gång läkaren kom så sa han att jag fick välja mellan livet eller stomi. Så operationen blev av och då jag vaknade var mitt liv totalt förändrat.

Första tiden var hemsk och stomi sköterskan var med och visade hur man skulle göra. I början fick personalen byta påsen samt tömma den för jag ville inte ha något med stomin att göra. Det tog någon dag innan jag ens tittade hur det hela såg ut. Dom hade tagit en bit av tjocktarmen då den var så skadad. Jag hade fått något som heter koleostomi. Jag hade påsen på vänster sida ganska långt ner. Efter lite träning gick det hela bra men såret gick upp och hade hemsjukvård då också..

Efter min stora bukoperation i Göteborg 2019 då man tog bort bråcket var man tvungen att ta bort hela tjocktarmen. Jag fick då den stomin jag har idag och den heter illeostomi och är kopplad till tunntarmen. Nu sitter den på höger sida lite längre ner. Skillnaden är att det jag äter kommer ut fortare och det jag tömmer oftast är i vattenkonsistens. Därför är det lätt att tömma. Tyvärr är det inte lika roligt om man får läckage 🙄 men jag tycker om denna stomi bättre.

Jag kan ärligt säga att det var väldigt jobbigt att acceptera situationen i början. Det tog ett tag att lära sig praktiskt men även hur tarmen fungerar. Jag har inte lärt mig helt ännu men nåt jag vet är att popcorn är ett big no no! Det blev Tarmvred och ambulans och det gjorde fruktansvärt ont! Man lär sig eftersom. Idag har jag absolut inga problem med att ha stomi. Ofta tänker jag inte ens på det. Har en liten bit av tunntarmen på magen och en grå tunn smidig påse på. Thats it. Jag tömmer påsen runt 5 ggr/dygn och byter plattan helt varje dag. Oftast är påsen helt tom eftersom jag tömmer när något kommit. Påsen syns inte under kläderna och luktar absolut ingenting. Jag behöver aldrig akut gå på toa och göra nr 2 hos svärföräldrarna. Jag släpper ju heller aldrig väder och det är rätt bekvämt att aldrig behöva knipa för att inte släppa en prutt bland folk. Eller det är klart att jag pruttar men varken jag eller någon annan märker det 🙂 
Livet är inte slut för att man får stomi! Det verkar så stort men det är det inte. Visst det tar ett tag att vänja sig men man gör det och accepterar situationen. För många ger stomin dom livet tillbaka. Människor som har så vansinnigt ont och alltid måste ha en toalett nära. Läst om många som är så tacksam över stomin och många som verkligen vill operera för att dom har så otroligt mkt besvär.

Det tar lite tid innan man hittar sin modell på påse som sitter bäst. Jag har nog gått igenom dom flesta. Läckage är ju det man bävar för och man måste ju kunna känna sig trygg med modell och passform. Alla får läckage någon gång det är svårt att undvika. 
Jag bjuder på denna: åkte från Umeå och skulle till Luleå. I Skellefteå får jag läckage. Då hade jag den andra stomin så det hela var inte lika vattnigt. Jag satt och höll vinterjackan för för att ingen lukt skulle komma. Det var en jäkligt lång väg! Jag kommer hem, går in i hallen och stänger dörren. Tjoooflöjt säger det och påsen släpper och kommer ut genom byxbenet 🙄 så kan det gå!

Nu ska jag sluta med mitt skitsnack men det var en inblick i stomilivet. Kanske besvarade någon fråga eller stöd till någon där ute.

Trevlig lördagskväll! 🌷

1 kommentar:

  1. Du skriver så bra
    Du borde skriva en bok om allt du varit med om. Och du har humorn i behåll!

    SvaraRadera