tisdag 23 februari 2010

Blandade småhopp

Idag har jag och en kollega varit på kurs som handlade om mäns våld mot kvinnor. Det var två damer från kvinnojouren här i stan som var där och föreläste. Var ganska tragisk statistik dom presenterade om hur många kvinnor som är drabbade och vilka stora mörkertal det finns. Bland väldigt många sätt att trycka ner en kvinna och successivt minska hennes livsutrymme- tills det bara återstår ett frimärke, fanns bla att alltid hålla henne gravid, skärma av henne från familj och vänner, inte tilllåta henne ha telefon, bryta ned henne psykiskt genom att inte låta henne sova och äta ordentligt, pränta i henne hur värdelös hon är och givetvis slag och sparkar. En man som kvinnojouren berättade om reste mkt i sitt jobb men det ordnade han med att installera ett stämplingsur i hemmet och kvinnan var tvungen att stämpla in och ut då hon skulle gå någonstans och på fredagar då mannen kom hem satte dom sig ned tillsammans och kvinnan fick redogöra för var hon varit någonstans vid stämplingstillfällena och vad hon gjort. Så jäkla sjukt! hemskt!
Här i Luleå står kommunen för kvinnans och ev barns uppehälle på kvinnojouren men ex i sthlm kostar det över 1200 kr per natt.... hur tänker man då? Så vissa kvinnor har inte råd att söka hjälp eftersom mannen oftast (såklart) haft hand om alla pengar! Media verkade också tycka att kursen hade ett viktigt budskap för dom var där både från radio, tidning och tv och på vägen från kursen blev jag och min kollega tillfrågade av radion om vi ville bli intervjuade men vi hade skjuts som väntade- puh :)

Nu ska jag bege mig till stallet och hjälpa Maria göra i ordning hästen till ridningen för hon har lektion innan. Min grupp ska hålla på med blandade småhopp med blandade små eller stordjur över blandade hinder och det är ingenting jag ägnar mig åt. Vore onödigt att åka av och bryta några ben eller så. Kanske kan jag rida i kalla ridhuset en sväng men sen tänkte jag stå och hålla andan och se dom modiga småhoppande människorna och dom småhoppande eller storhoppande hästarna flyga över dom stooooooora hindrerna.
Förövrigt så tror jag snart min katt river lägenheten över frustrationen över att det är för kallt för att gå ut. Sen tror jag inte katter har mkt bättre minne än guldfiskar för vet inte hur många gånger per kväll jag får öppna och släppa in katten och han glömmer varje gång att det fortfarande är LIKA kallt som förra gången han gick ut. Guldfiskar skriker åtminstone inte eller drar in kläder i kattlådor. ( hittade min top där) tror jag byter ut honom mot en fisk :)
Tack och Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar