fredag 22 februari 2013

Öppenhet

Om någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle ligga inne på både en beroende enhet samt på en vårdavdelning inom psykiatrin under ett och samma år hade jag antagligen inte trott på det. Om någon sagt åt mig att jag skulle bli beroende av tabletter och utveckla ett missbruk hade jag antagligen protesterat högljutt. Min stora skräck har varit tanken på att behöva lägga in mig på en psykiatrisk vårdavdelning då jag inte fått alltför positiva intryck därifrån i och med att mina kunder jag jobbar hos ibland läggs in där då dom mår för dåligt för att vara hemma. Det hade inte heller varit alltför roligt att möta någon av dom i korridoren.

Man kan säga att jag flyttat fram mina gränser en hel del detta sista år gällande vad som är ok och inte. Jag skäms inte för att jag legat på "psyket" trots att det fortfarande klingar rätt illa i folks öron och det är fortfarande inte lika legalt att må dåligt i själen som i ett ben. Jag kan bara konstatera att jag föredrar att ha ont i benet framför själen. För benet kan du ta en värktablett, det kan du även göra för själen men då med risk för ett framtida beroende. Tabletter för själen är väldigt lätta att bli beroende av. Dom flesta har väl haft "fylle ångest" och att ha sådan ångest * 10 dagligen gör det tillslut väldigt lätt att ta tabletter för att slippa det.

Har fått några fina meddelande på facebook där vänner skrivit att dom uppskattar min öppenhet kring detta och att dom själva fått en tankeställare gällande tabletter och beroende och att det krävs försiktighet. Blir jätteglad om någon kan bli hjälpt av det jag skriver- kanske få en insikt och kanske mod och ork att göra något åt ett ev riskbruk. Många kanske inte ens blivit informerade av sina läkare om hur beroendeframkallande ex morfinpreparat samt benzo är. Någon kanske undrar varför jag skriver så öppet om allt detta och det gör jag av två anledningar. Dels för att jag skriver för min egen skull för att jag mår bättre om jag får skriva om allt som händer och sen även för att just kanske hjälpa någon i samma situation.

Trevlig helg!

/L

4 kommentarer:

  1. Klokt beslut av en klok kvinna !
    Fler skulle behöva slänga prestigen åt sidan.
    Att tala öppet om det är ett stort steg mot tillfrisknande.
    Kram påre !

    SvaraRadera
  2. Tack Mona! Det värmde verkligen. Det är så roligt att få feedback på det man skriver. kraaaaaaam!

    SvaraRadera
  3. Jag måste ändå säga att jag är oerhört tacksam att det finns läkemedel mot djupa depressioner, skitsofreni, manier, panikångest m.m. Utan dom och ECT (slarvigt kallat elchocker) hade varken jag eller min Mamma levt idag. Många av dom är beroendeframkallande men långt ifrån alla.

    SvaraRadera
  4. Ja " anonym" det är jag med! Utan mina antidepressiva hade jag nog inte suttit här. Vanliga antidepp är ju inte beroendeframkallade förutom utsättningssymtom på vissa utan menar bara att man bör vara försiktig med intag av morfinliknande värktabletter samt Benzo. Ect har jag ingen erfarenhet av men det är ju toppen att det hjälpt er!

    SvaraRadera