måndag 2 april 2018

Detta kommer nog bli ett långt och kanske rörigt inlägg men det bästa är att man får sluta läsa när man vill 😊 tänkte försöka förklara så gott det går vad denna operation egentligen innebär och vad dom ska göra. Detta är något som kan ändras före och under operationen men planen är dock den som följer. Min blogg har ändrats under åren allt efter mitt liv ändrats och har kommit att bli ganska personlig. Jag saknar ofta själv att läsa om andra med samma problematik och kanske kan det hjälpa någon på vägen att känna igen sig och känna sig mindre ensam.
.
Alla människor har tarmfickor. Dessa märker vi sällan av utan det är när dom blir inflammerade och t.o.m spricker vi blir riktigt sjuka för då läcker tarminnehållet ut i buken som i mitt fall. Åkte in med ambulansen i nov 2013 och sen dess har jag i princip bott på sjukhus. Trots mina protester om att ej opereras och få stomi opererades jag ändå akut några timmar ifrån ankomsten för det fanns inget annat att välja på. Sedan denna operation har allt bara strulat. Den ena sjukhusvistelsen efter den andra. Den ena infektionen efter den andra. Det har varit så mkt så har tyvärr inte koll på allt som hänt under alla dessa år då jag varit nära att lämna in flera ggr med b.l.a hjärnhinneinflammation.

Det började med att hela operationssåret gick upp. Det var enormt. Dom ville och kunde ej sy igen det då huden bara sprack då allt kortison gjort den skör. Det skulle läka inifrån vilket det ej gjorde. Man prövade vakumpump och hudtransplantation samt dagliga omläggningar men har idag över 4 år senare fortfarande ett hål i magen där den svaga bukväggen orsakat två mindre Bråck. Under dessa år har det utvecklats ett gigantiskt Bråck under stomin. Detta hämmar numera hela min vardag. Det väger säkert 3-4 kilo men nu ska det bort. 😊 tyvärr är det ingen bra statistik på bråckoperationer men det tar vi i såfall
Då.

Man ska operera bort bråcket och tjocktarmen som ligger i bråcket. Bukväggen har gett vika så hela tarmen ligger ihopklämd där.
Man ska även ta bort ändtarmen då den orsakar infektioner och ej behövs utan tjocktarm. Kommer bara ha kvar en bit av tunntarmen dit det kopplas en ny permanent stomi. Det var operationen i stora drag och har säkert glömt mkt eller inte fått veta allt ännu och som sagt vet man inte helt och fullt vad som ska göras förrän man öppnar upp och ser. Det man vet är att operationen är väldigt riskfylld, tar lång tid med många team men fhv vet dom vad dom gör. Denna operation har tyvärr många komplikationer men blir nog helt tokig om jag skulle börja tänka på alla nu.

Inför en op som denna kävs det att man i övrigt befinner sig i så bra form som möjligt. Tyvärr gör jag inte det då min reumtism är högaktiv, har för mkt kortison som måste ner i dos, har svängande blodsocker och syresättning och ryggen är helt åt fanders med 5 kotkompressioner det sista året. Den sista gör att jag fortfarande har sängläge och mina muskler är obefintliga 😣 jag är minst lika orolig för allt detta med ryggen som för operationen av buken. Kommer jag kunna gå igen? Och hur kommer min kropp klara sig med bara en bit tunntarm?

Många frågor men ville bara försöka förklara vad jag gör här. Får ta frågorna längre fram och då också ta detta om smärtlindring e op. Rädd för smärtan efteråt då det är så svårt smärtlindra mig då jag tål så mkt. puh...en dag i taget.

Pengar fortsätter komma in till min mosters resa 💞💞💞 kan ej uttrycka mig nog om hur mitt hjärta svämmar över av tacksamhet. Tack alla! ❤🌹 inläggen kanske är något förvirrade emellanåt för min hjärna är rätt luddig av allt.

Tack och kram 💞

2 kommentarer:

  1. Tack för att du förklarar din situation. Har inte hängt med på hela resan. Håller tummarna för att allt flyter på som läkarna tänkt sig och att kroppen orkar hänga med 💚
    Har själv följdsjukdomar som inte kan opereras p.g.a. för hög blödningsrisk med stora blodkärl i området.
    Kram och jag tänker på dig framöver 😘

    SvaraRadera
  2. Läser din blogg allt som oftast men inte kommenterat förutom på Fb. Bra att du har förklarat så mkt. Jag tycker du är så stark fast du har så många problem med alla sjukdomar. Önskar lycka till med allt. Kram Agneta

    SvaraRadera