onsdag 22 oktober 2014

Björnbry

Man hinner tänka på och analysera en hel massa onödiga saker då man travar runt i en tvårummare dag efter dag. Nu var ju trava att ta i, snarare hasa runt-men ändå.  Igår kom jag plötsligt att tänka på det här med att björnar går i ide och massor av frågor dök upp. Hur länge är dom där? blir dom inte väldigt hungriga eller smyger dom upp på natten och tjuväter något?  Hur gör dom med det lilla a:et och det stora a:et (alltså behoven) vaknar dom då och lommar iväg nån meter för att uträtta ärendet eller ligger dom kvar och låter det ske? Har alla björnar ett eget ide eller kan det hända att dom delar kupe så att säga. Hur vet dom när det är dags att stiga upp och hur är det ens möjligt att sova hela den där tiden? Hur stort är ett ide och vad består det av? Måste nog nästan leta runt och läsa på lite om detta känner jag :)

här har vi en som slarvat med bygget!

2 kommentarer:

  1. Meddela mig när du fått reda på detta, för nu blev även jag nyfiken. Alla funktioner går nog i ide tror jag. :-) Känner mycket väl igen stressen du beskriver och förvirringen, även om jag springer runt och är förvirrad. Kram kram A

    SvaraRadera
  2. Jag kollade upp det: Idet görs i ordning i en utgrävd myrstack, under en stor sten i en bergskreva eller en grävd jordhåla. När det blivit vår, efter fem till sju månader, kommer björnen ut. Björnen äter och dricker ingenting under tiden i idet; den lever på fettreserver som den byggt upp under hösten. Den sover tungt, hjärtat slår saktare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. Matsmältningsapparaten fungerar inte och unrinproduktionen har helt upphört. En viktig orsak till att björnen sover bort vintern är bristen på mat, eftersom den mest äter växter.

    Kram A

    SvaraRadera