onsdag 19 oktober 2011

Föreläsning

Idag har vi varit på Nordkalotten och lyssnat till Babben Larsson och Benny Haag. Två mkt bra och roliga föreläsare och man skrattade så man fick hicka. Babben föreläste om stress, kost och motion på ett mkt roligt och träffande sätt och om hur man kan lura hjärnan till att göra förändringar fast den inte märker det. Våran hjärna är extremt lättlurad och det ska vi nog vara glada för. Vill man ex ändra sin livsstil och äta nyttigare samt motionera är det inte en mil som gäller vid det första motionstillfället och man ska inte byta ut hela wienerbrödet mot en morot på en gång. Nej man ska successivt ta bort en liiiiten bit av wienerbrödet mot en liten morotsbit för då tänker bara hjärnan att "jaha? vad var det där för en liten hård bit"? men gör inte större affär av det. Man gör wienerbrödet mindre och mindre och moroten större och större under en tidsperiod på någon vecka för då förstår inte hjärnan NÄR förändringen riktigt skedde men en dag har den bara skett. Hjärnan tycker inte om snabba och stora förändringar och därför ska man smyyyyyga in nya vanor och saker man vill förändra. Springer du otränad en mil på en gång lär du få ont i benhinnorna och hjärnan talar om för dig att nähä springa ska vi INTE göra för då får du bara ont i benhinnorna! börja med en stilla joggingtur till brevlådan eller kanske rentav med promenader.

Det finns många tillfällen då en människa stressar upp sig. Oftast är det över sånt vi ändå inte kan påverka. Sitter du fast i en tunnel i värsta rusningstrafiken för att det har hänt en olycka och du inser att du kommer att bli sen till ett möte så blir du garanterat väldigt stressad. Då ska du ställa dig tre frågor. 1) Är det mitt fel att trafiken står still? (antagligen inte för du har ju kört som man ska) 2) Kan jag göra något åt denna situation eller ta mig ur den? (antagligen inte om du sitter fast i en bilkö) 3) Vad är det absolut värsta som kan hända om du kommer försent till ditt möte? ( ja dom övriga har antagligen redan börjat och du kanske möts av sura miner men då du förklarat varför du är sen är det sen i regel helt accepterat)  Tänker du bara igenom dessa punkter så kanske du rentav kan lyssna på radion och sjunga med i någon låt medans det som orsakat trafikstockningen åtgärdas. Jag vet... kanske lättare sagt än gjort men värt ett försök!
Andra saker som människor lätt stressar upp sig över är krånglande teknik som icket samarbetsvilliga datorer, telefoner, faxapparater, kopieringsapparater o.s.v. Vi skriker och får högt blodtryck över saker vi inte rår över då dom flesa av oss inte är vandrande data/maskin tekniker.

Babben berättade även om hennes egen utbrändhet och vägen tillbaka och om hur oerhört viktigt det är att lyssna på kroppens signaler och inte ignorera dom. För henne tog det närmare tre år innan hon kände att hon helt var tillbaka igen. Det tar några år att bli utbränd och att förstå att man är det och därför måste det få ta sin tid att hämta sig igen. Känner man att man är oerhört stressad och håller på att gå in i väggen måste man ta bort saker och prioritera om men även ta dagar då man absolut inte gör något annat än bara är och hämtar kraft. Man har bara ett liv och en kropp.

Hon tog även upp vikten av att acceptera sig själv som man är och att man inte ska identifiera sig med sitt jobb. Man ÄR inte jobbet. Var jobbar du? är den vanligaste frågan människor ställer till varandra och det säger en hel del. Jobbet rangordnar oss och ju bättre jobb du har desto högre upp hamnar du på statusstegen. Men jobbet är något du gör och inte något du är och du är inte en bättre människa bara för att du har ett bättre jobb. Du kan vara på ett visst sätt på jobbet men när du går hem bör du lämna jobbet på jobbet och bara vara du. Hon sa många bra och kloka saker men det blir så mkt att skriva :)


Benny var en riktigt rolig kille och jag kände igen honom från tv4 och travet. Han är nykter alkoholist och har även haft en hjärntumör då han var barn. Han berättade på ett väldigt roligt sätt om dessa mörkare perioderna i sitt liv och om hur han kom tillbaka igen. Han är även skådespelare som gjort roller på dramaten. Han pratade mkt om alkohol och vad den kan ställa till med. På 100 människor kan man säga att 10 st har problem med alkoholen och då har man räknat ut att varje människa som har det minst har 4 personer i sin närhet som blir drabbade (medberoende) då är vi helt plötsligt uppe i 50 personer av 100 som påverkas negativt av alkoholen. Han berättade om hur man kan vända sina misslyckanden- i hans fall alkoholproblem till något bra ex föreläsa om det och kanske få någon människa att tänka till och förändra sin livssituation. Han sa något klokt tycker jag:
 " om du berättar om något som berör dig mkt till andra människor så kommer det även att beröra dem och det kommer att göra dig attraktiv i deras ögon. Alltså- man behöver inte vara snygg, flaschig och modemedveten för att attrahera någon. Har du något att berätta om som verkligen berör dig så kommer du att nå ut och i andras ögon bli attraktiv.


Han var verkligen underhållande trots att han pratade om tunga ämnen. Han hade ett enormt roligt kroppsspråk och vid ett tillfälle imiterade han Leif GW Persson och det var så roligt så hälften vore nog! :)
En mkt bra dag helt enkelt med bra föreläsningar och god mat.

2 kommentarer:

  1. är enormt avundsjuk, hade så villa se dessa båda. Babben & Benny. Men hoppas jag får se dom en dag. Tack för att du delade med dig av deras klokskap =)
    Kramiz

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja dom var mkt bra! Är så glad över att jag fick höra dom föreläsa :) kram!

    SvaraRadera