tisdag 13 maj 2014

värktabletter?

Det här med värkmedicin är komplicerat. Det finns väl ingen som vill gå omkring och äta värktabletter i tid och otid men vad gör man då man har sådan smärta att det helt enkelt inte går att vara utan. Ja det är klart att det går att vara utan men till vilket pris? Om man vaknar på nätterna för att man råkar röra sig i sömnen och det känns som att någon sticker knivar i knälederna gör då i alla fall jag valet att ta värktabletter. Jag står helt enkelt inte ut med smärtan annars och skulle inte sova en blund. Båda mina knäleder är så förstörda så ett brosket helt är nednött och benen skrapar mot varandra. Det känns kan jag lova. Varje gång jag stödjer på benet är knivarna där och hugger inne i leden och hela benet domnar och blir helt lealöst.

Det är många man hör säga att "ja jag äter minsann inga tabletter alls och är helt emot det" visst det får man vara men jag tror ändå att den dagen du har så ont att du bara grinar och inte kommer upp ur sängen så kanske du gör ett annat val. Just nu måste jag äta rätt mycket värktabletter och även av det starkare slaget. Att förut varit beroende av Tramadol gör det svårt att få morfin utskrivet och man känner sig som en riktig pundare då man nästan få be på sina bara knän att få tabletter utskrivet. Tabletter som jag verkligen behöver nu.
Visst jag har varit beroende men det ska ju ändå inte få hindra mig från att få en fungerande smärtlindring eftersom det ser ut som att jag måste ha det så här till hösten. Får jag då inte ens smärtstillande under tiden kommer jag hamna på psyket eller bårhuset så är det bara. Jag står faktiskt inte ut längre att gå omkring och ständigt ha intensiv smärta. Det tär på humöret, man blir osocial, irriterad, arg, ledsen och olycklig över att alltid ha ont.

Så nu väntar jag på att läkaren ska ringa upp om detta. Vi måste ju sätta upp en plan över smärtgenombrotten och hur man kan mota olle i grind innan det blir helt överjävligt. Fram tills nu har jag haft den svagaste tabletten långtidsverkande morfin och den hjälper ungefär lika mycket som ett saftglas. Jag får den i 5mg och den går att få upp till 80mg. Sen har jag haft 3 korttidsverkande 5mg/dag. Hade lika gärna kunnat äta en tomat.
Vad gör man då? i alla fall jag tar en högre dos själv tills jag känner att värken börjar ge med sig. Men tar man fler tabletter än dom gett "tillåtelse" till så tar dom fortare slut och det ska gå speciella intervaller innan man får nya.

Ok du kan bli beroende och dessa tabletter ska trappas ur så att kroppen hinner börja producera eget smärtstillande, endorfiner osv. Man kan bli riktigt sjuk om man bara tvär slutar. Just nu känns det som att jag tar det efter operationen då jag förhoppningsvis ska bli helt smärtfri efter en tid. Jag vill självklart inte äta piller längre än nödvändigt men är dom just nödvändiga så ska man inte skämmas för att man behöver dom en tid. Jag var oerhört starkt emot medicinen när dom satte in morfinet i Umeå och protesterade rätt bra. Men då sa dom att jag faktiskt behöver dom en tid och att jag inte kan utsätta kropp och psyke genom att gå omkring och ha vansinnigt ont hela tiden. Antog dom hade rätt och det var en skön känsla att själv komma ur sängen. Jag tycker inte att man ska behöva ha ont om man kan få lindring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar