söndag 14 augusti 2011

att växa lite..

Att utmana sig själv tror jag är oerhört viktigt för självkänslan,självförtroendet och välbefinnandet.
Jag tror att det är bra att sätta upp mål som man vill uppnå inom en rimlig framtid och jobba mot dom, nå dom och därmed utvecklas som människa. Man blir modigare och man börjar tro på sig själv.
Jag tror inte att människan mår bra av att ständigt göra samma saker, följa samma rutiner, ta samma väg till jobbet, äta samma typ av mat, fira samma typ av semester, ha tvättstuga på söndagar och städa på fredagar.
Nä vi behöver komma oss ut, se oss om i världen och sätta in nya bilder och intryck till minnesbanken och inte ständigt lulla på i den där bekvämlighetszonen. Vi behöver prova och se nåt nytt!

Visst kan invanda mönster/rutiner kännas trygga och bekväma men det är inte särskilt utvecklande och livet blir nog så förutsägbart och tråkigt. Självklart får man leva sitt liv som man vill och man kanske är en person som inte riktigt gillar förändringar och mår bra av eller rent av måste följa samma rutiner varje dag för att vardagen ska fungra. Bara man mår bra!
.
Alla har vi säkert något vi finner lite obekvämt/obehagligt. Min största fasa är ex att upptvingad på en scen för att köra stand up komedi. En väldigt obehaglig tanke. Men om vi i stället antar utmaningen och ser rädslan i vitögat och gör det bästa av situationen så växer man en hel del som människa och man känner sig stolt över sig själv och att man faktiskt vågade.

Målen man sätter upp eller förändringarna man gör behöver ju inte vara så omvälvande och stora. Det kan räcka med att man vill få in ex promenader två gånger i veckan och hålla det en tid eller kanske börja simma en gång i veckan eller varför inte lära sig dansa afrikansk dans? Kanske ta på sig en vit tröja om man alltid annars bär svart eller ta en annan väg till jobbet. Att lära sig nya saker kräver att hjärnan jobbar på ett nytt sätt och det förhindrar b.l.a demens.

Jag är heller inte särskilt förtjust i att prata engelska. Helst inte med personer som har det som modersmål. Jag är helt enkelt inte bra på engelska då jag aldrig läste några glosor och i stället ägnade mig åt annat på lektionerna. Litar heller inte riktigt på mig själv då det gäller att hitta någonstans för jag har extremt dåligt lokalsinne.
Förra sommaren åkte jag och mamma till Rhodos och där var jag helt enkelt tvungen att prata engelska och memorera var allt låg för om det är någon i världen som har sämre lokalsinne än mig så är det mamma. Nån engelska från hennes sida blev det inte mkt av heller. Jag fick beställa allt, sköta snacket och hålla reda på var vi var och var vi skulle och jag upptäckte att mitt lokalsinne inte var så dåligt som jag trodde. Då det kom till engelskan var jag ju en stjärna på det i allafall efter några drinkar.
Denna resa var därför utvecklande för mig.

Så gör nåt nytt! Borsta tänderna med vänster hand (om du är högerhänt) ta på dig en kjol och du alltid bär jeans, laga en maträtt du aldrig lagat förut, sätt upp rimliga mål ex inom träningen om du tränar eller bestäm dig för att göra en god gärning per dag för någon annan. Det är utvecklande och lärorikt och du växer som människa.
Nu ska jag gå till affären på styltor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar