tisdag 2 november 2010

Ayur-veda

Idag har jag varit på ett första besök hos Lola som håller på med Ayur-veda. Hon var väldigt duktig och tillmötesgående. Måste erkänna att jag är en aning skeptisk till alternativa behandlingar men eftersom jag inte får den hjälp jag vill i Sunderbyn samt vill få ordning på kropp och själ så har jag beslutat mig för att prova. Fick fylla i två forumlär om hur min hälsa är just nu samt bakåt i tiden och sen kollade hon ögon, puls, tunga och naglar som hon sedan sammanställde. Hon såg lite chockad ut och sa att det var en hel del att bita i och hon kunde verkligen inte begripa varför jag inte dricker vatten eller äter frukost :) Nu har jag fått hemläxa på förändringar jag ska göra och sen startar vi behandlingarna nästa vecka. Blir nog en intressant resa! Nedan lite fakta för den som är intresserad.

Vad är Ayurveda?
Det är enkelt, naturligt och beprövat under många tusen år. Ayurveda är sanskrit och betyder kunskapen om livet, hela livet.
Det är en flera tusen år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Dess metoder har tillämpats i Indien, Nepal, Tibet, Sri Lanka och Indonesien i mer än 5000 år.
Syftet med ayurveda är att lära oss människor hur våra liv kan påverkas, förlängas och kontrolleras utan störningar av sjukdomar och åldrande. Förenklat går det ut på att vår mentala och själsliga kraft utgör det största inflytandet på kroppen och att frihet från sjukdom beror på att vi får kontakt med vårt eget medvetande och får den i balans så att den balansen kan föras över till kroppen.


Ayurveda ger dig förståelse för samspelet mellan människor och natur, samt mellan det fysiska och det andliga.
Inom ayurveda talar man om att människor består av tre kroppstyper. Genom att känna till din kroppstyp kan du med hjälp av ayurveda avgöra vilken kost, fysisk aktivitet och medicinsk behandling som kan hjälpa dig och vad som är skadligt för dig.
Kroppstyperna kallas doshor och indelas i tre olika: vata, pitta och kapha. I varje människa finns alla tre doshorna, men man har en eller två som dominerar.
När man vet vilken dosha som dominerar kan man balansera den genom kost, motion och livsstil och därmed få nyckeln till den totala balansen i sitt liv.


Skitenkelt va ;)


Nu snart stall och sen socialisering med systrarna Jonsson ute i Gammelstan.

4 kommentarer:

  1. Bra vännen! Släpp dina tvivel.. kan ju inte bli värre iaf...
    /p

    SvaraRadera
  2. Roligt att du vågar dig på det alternativa, äntligen =) Jag håller tummarna för dig och hoppas du får både hjälp med det ena och det andra. ayurveda och yoga går lite sida vid sida. Sköt om dig! Kram moster E

    SvaraRadera
  3. Ja det kan ju def inte skada. Synd bara att det är så dyrt. Nu är det frukost, varmt vatten, ingefära och renande av smör som gäller+ en hel del annat :) Kram på er!

    SvaraRadera
  4. ja, det är dyrt. Du får se det som en investering till dig själv, för ett bättre mående och ett friskare liv. kör hårt!
    Kram, moster E

    SvaraRadera