lördag 13 april 2013

Ord bara ord

Då man har umgåtts med någon sen Adam var länsman eller i typ 400 år börjar man lätt svänga sig med samma ord och meningsuppbyggnader. Det är många som genom åren frågat om jag och Pernilla är syskon just för att vi varit så lika till sättet och "pratat" likadant för vi är då absolut inte lika utseendemässigt. Genom åren har vi skapat många nya ord och vi kom idag på att det nog skulle kunna bli en ny ordbok. Ofta förstår folk inte alls vad vi menar och det har jag full förståelse för det gör vi knappt själva. Nedan följer ett litet ordlexikon. Det kan vara väldigt bra att ha kodord då barn eller eventuella fästmän eller sambos inte ska förstå ;) ni vet små pannor ( grytor då)

* På posten! eller posten har öppet. Betyder att människor/öron finns i närheten som inte ska höra vad som sägs- att man tycker den man pratar med borde vara mer diskret.
* Krydda= man/kille
* Kryddmotsats= tjej
* Oeva= onykter/full
* G= piiiiiiiiiiiiiiiip (cencur)
* SINL= stört in love
* Bloding= släkting/syskon
* Pepparkaka= cigarett/röka
* H-Å= hångla
* S-H= skratt humör. Man är lite fnissig
* Knäcker sig i rabatten = Man håller på att skratta ihjäl sig
* Bäver i motvind= man har det minst sagt kämpigt
* Oeva varning= man tycker att någon dricker för ofta
* GR= gräslig ( oftast gällande killar)
* Täcknamna= kyssas.
* Cirkla= snatta
* Je dä nu! = sluta!
* R-U= ruggugglig= ful
* L-S= läppstift
* Vonsnider= puder
* natt makeup= diskret osynlig sminkning man hade inför natten som ens pojkvän inte skulle märka. Man skulle bara vara lite naturligt snygg sådär ( onödigt påfund då man ska vara glad om dom märker att man ligger i sängen)
* Herrejämmerstaliga= Herregud!
* Kom igen med pannkakan! = Skynda dig eller så där ja! nu ser jag pannkakan= man är nöjd med något man gjort/ man är färdig med något. Förklaring till just pannkaka nedan

Detta var ett litet axplock. Då man ser dessa ord så kan man lätt se att vi var sisådär 23 år yngre då dom skapades. Vissa används än idag men det kanske är dags att skapa några nya. Mer mogna ord ;)

Pannkaka. Jag och Pernilla gjorde vår praktik på ett ålderdomshem på Björksgatan och var väl 17-18 år. Där fanns en väldigt gullig dement farbror med väldigt starka brillor. Denna farbror fick man hjälpa och mata och så fort man kom in i rummet och sa att det var mat så ropade han högt: Kom igen med pannkakan! Spelade ingen roll vad det var för mat man serverade och mellan tuggorna ropade han: fortare! Kom igen med pannkakan! och ibland: Så där ja! Nu ser jag pannkakan! ( det kunde lika gärna vara levergryta) Denna man åt med en väldig fart. 

Saknar jobbet med äldre ibland mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar