måndag 13 september 2010

Remicade

Remicade heter medicinen jag får i droppform var 6e vecka. Många av dom som ev läser min blogg vet nog inte vad det är eller varför jag får den medicinen så därför skriver jag nu lite om det. Medicinen får jag mot min reumatiska sjukdom som jag haft i 18 år. Min sjukdom har varit väldigt envis och svår genom åren och jag har provat alla tänkbara mediciner och kombinationer och Remicade är det enda som haft bevisad effekt. Tyvärr angriper Remicade immunförsvaret så jag får därför ofta olika infektioner i kroppen samt har lätt för att få blåmärken och sår läker långsamt. Har även en binjuresvikt och äter därför cortison och det har visat sig att jag lätt bryter ben och att frakturerna är svårläkta.

Om man slutar med Remicade så ska man inte sätta tillbaka preparatet då man kan få våldsamma allergiska reaktioner för att man bildat antikroppar. Jag har gjort två längre uppehåll med Remicade pga dålig effekt dom första gångerna och då inget annat hjälpte och inga andra mediciner fanns oprövade så beslöt dom sig för att göra ett undantag och sätta tillbaka Remicade. Första gångerna efter uppehållet fick jag därför äta allergitabletter en timme före droppet samt att dom hade sprutor redo vid sängen ifall jag skulle få en allergisk reaktion. Lyckligtvis har jag inte fått det och nu behöver jag inte längre ta allergitabletter före. Nedan lite information om medicinen.


EFFEKT


TNF (Tumör nekrotisk faktor) utsöndras av de vita blodkroppar som deltar i den inflammatoriska processen vid ledgångsreumatism (RA). Remicade är en antikropp som binds till TNF och blockerar dess effekter. Därigenom förväntas inflammationen avstanna.

Remicade är en ny typ av anti-inflammatoriskt medel som varit tillgängligt i Sverige sedan våren 1999. Om dess långtidseffekter och långtidsbiverkningar är kunskaperna fortfarande begränsade.

Erfarenheterna från behandling av patienter med ledgångsreumatism visar en ofta mycket påtaglig effekt på stelhet, smärta och trötthet, vilken kan inträda redan efter första behandlingstillfället.

Medlet är avsett för patienter som haft otillräcklig effekt eller biverkningar av ett eller flera långtidsverkande antireumatiska medel- inklusive metotrexat. Patienter som får Remicade bör ta metotrexat samtidigt för att minska risken för vissa typer av biverkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar