onsdag 9 januari 2013

Beroende/Tramadol

Det är ganska lätt att bli beroende av saker och ting och det verkar ligga människan nära till hands. Det flesta av oss är beroende av något ex kaffe, ciggaretter, godis, sex, mat, droger, shopping eller alkohol. Vissa beroenden skadar kroppen mer än andra. Ofta missbrukar eller brukar man olika substanser för att bedöva känslor av något slag eller för att få känna en kemisk glädje eller ett konstgjort lugn. I Mitt fall överfölls jag av jobbiga känslor som gjorde att jag låg vaken om nätterna och mådde fruktansvärt dåligt och orkade kappt ur sängen. Mina operationer blev inte som jag hoppats på, blev sjukskriven från jobbet och blev väldigt begränsad med ett obrukbart ben. Saknade ridningen och träningen massor! Bara kunna ta en promenad som alla andra kan. Sen kom mammas diagnos lungcancer i sista stadiet och då sjönk jag rätt djupt. Detta ledde i sin tur till ökat tablettmissbruk för vågade inte känna..men tillslut tappade jag kontrollen. Förr eller senare ska känslorna ut vare sig man vill eller inte.


Sjukvården står för många fall av missbruk och beroende (tyvärr) Starka värktabletter och lugnande skrivs ut allt för lätt och utan att informera patienten om dess bieffekter. Så blev det i mitt fall. Jag fick morfin utskrivet i tre omgångar då jag bröt mitt ben samt att jag hade morfinpump vid två tillfällen efter operationerna. Fick ingen som helst information om att jag kunde må dåligt en tid efter det jag slutat med morfinet och det var just vad jag gjorde. Hade hunnit bli beroende och fick utsättningssymtom. Märkte även hur morfinet på ett väldigt positivt sätt påverkade mitt psyke. Blev lugn och glad och kunde hantera i stort sett vad som helst. Så gick jag omkring några månader innan jag nådde botten och bara blev allt sämre. Blev väldigt beroende psykisk då jag aldrig mått bättre- tyckte jag och var speedad som en duracellkanin och for och rensade i avlopp och dyl :) Många blir trött av tramadol men jag blir väldigt pigg eller väldigt "luddig" som då var en oerhört skön känsla.

Under lång tid gick jag inte över sjukvårdsupplysningens rekommendationer som låg på 400mg/dygn men innan jag hunnit blinka var mina dagsdoser ibland uppemot 2 gram. Alltså 20 st 100mg tabletter och det är en oerhört stor dos med kramper och annat som bieffekt.  Vanligt intag är tre 50mg tabletter över dygnet.

Har i flera år haft ett morfinbaserat preparat (Tramadol) utskrivet pga min sjukdom och under många år var jag inte medveten om att man kunde missbruka dom.Kunde ta en ibland då jag haft väldigt ont. När jag upptäckte detta och märkte hur känslorna kunde bedövas och hur oerhört "bra" jag mådde så gick det ganska fort att komma upp i riktigt höga samt farliga doser. Det är det som sker med tabletter. Du måste hela tiden öka dosen för att må lika bra och tar du inte nog hög dos så får du abstinens. Tillslut mår du inte ens bra utan du måste ha dom för att ens orka kliva upp på morgonen
.
När mamma fick sin diagnos och i samband med min egen rätt hopplösa situation såg jag ingen annan utväg än att proppa i mig ännu mer tabletter för att orka mentalt och orka vara ett stöd för mamma.Jag ville inte svika henne och trodde att tabletter var enda vägen då jag absolut inte orkade någonting utan dom i blodet. Jag orkade inte bära all den sorg mammas sjukdom innebar och orkade inte med att tänka på att mitt ben aldrig kanske blir bra- mot det hjälpte tramadolen men bara en kortare tid. I ju högre doser jag kom upp i ju mer började psyket svikta och började i stället må allt sämre. Sen var det ett ständigt jagande att få tag i tabletterna. Tog väldigt lång tid innan reumatologen kom på att det gick mycket tabletter men då lade dom över ansvaret på läkaren på vårdcentrtalen som gav mig dubbel dos och långt över det man ska ta per dag. Med tiden och dom ökade doserna mådde jag bara ännu sämre psykiskt och i stället för att må bra och kunna fly känslomässigt blev jag i stället ett vrak och mådde allt sämre. Blev psykiskt nedbruten och även personlighetsförändrad. Det är mycket jag gjort under tramadolpåverkan som jag inte annars skulle ha gjort. Tramadolet gjorde även så att jag blev piggare, orkade mer samt hade mindre ont (fast jag egentligen inte alls mådde bra) så därför gick inte kroppens signaler fram och drog b.l.a på mig en kraftig bukhinneinflammation för att jag varit och ridit med den i kroppen och inte kände att jag hade ont.Har dock aldrig gjort illa någon annan människa medvetet under tramadolpåverkan men har i efterhand fått höra av några vänner att jag var rätt konstig och upp i varv och mitt tålamod var lika med noll. Bilden av mig själv när jag åt tramadol var ju att jag var den ultimata människan och medmänniskan ( jösses)

Tillslut såg jag ingen annan utväg än att att få hjälp med beroendet/missbruket. Hade kommit till en gräns och ville heller inte vara drogpåverkad om det skulle komma att bli sista året/åren med mamma även om hon inte ens märkt då jag varit "trammad". Dom största doserna slängde jag i mig i min ensamhet.Ville heller inte ha massa piller i blodet då jag umgås med ex mina brorsöner.
 Det var ett rent h-vete att sluta och att hantera alla känslor jag under åratal tryckt undan. Det var verkligen som att dra ur en propp. Det kom så mycket känslor-sånt jag aldrig bearbetat och känslorna kring mamma och mig själv. Trodde allvarligt dom skulle få översvämmning där jag var. Det var 4 förjävliga veckor men jag lärde mig väldigt mycket på resan.

Har sedan i juli inte tagit en enda Tramadol eller andra morfin/ morfinbaserade tabletter. Dessvärre blev jag sedan i stället beroende av benzodiazepiner ( lugnande) som jag fick utskrivet??? då jag mådde så dåligt psykiskt och hade mycket ångest som berodde på uttagandet av tramadol samt hela min livssituation. Bestämde mig även här att jag inte ville vara beroende och fick hjälp och har inte tagit några sådana stämningspåverkande tabletter alls sen september (benzo, opiater, tramadol osv) Är också extremt försiktig med alkohol trots att jag aldrig haft problem med detta men det triggar beroendet. Tar självklart ingen annan form av droger heller.

Jag går hos en duktig drogterapeut samt har just börjat gå på Na möten (anonyma narkomaner) då tabletter går under det. Jag är oerhört stolt över mig själv och glad över att jag har klarat av att sluta med två så extremt beroendeframkallande preparat på ett halvår och enligt min drogterapeut är det extremt ovanligt. Dessutom har jag kunnat slutat under väldigt dåliga förutsättningar då jag själv varit väldigt sjuk med allt som kommer med det samt har en mamma som är sjuk i lungcancer.Kan säga att jag var så fruktansvärt nervös över det första mötet och kom på mig själv att endast sitta och flämt andas. Försökte intala mig att alla vi hade samma problem och gruppen verkar jättegullig!

Har funderat länge på om jag ska våga skriva om detta. Det är ju ganska så personligt och inget jag är direkt stolt över...Sen kom jag att tänka på att jag kanske kan använda mina erfarenheter till att hjälpa någon annan att inte hamna i ett missbruk. Vill därför uppmana om att var försiktig om du får ex benzodiazepiner (sobril, stesolid, xanor) eller morfinbaserade läkemedel (tradolan, tiparol, tramadol ) utskrivet. Dom är väldigt beroendeframkallande! Tar du dom för att du du inte orkar med verkligheten eller hantera jobbiga känslor så kommer du hela tiden få öka dosen för att känna likadant. Sen när doserna närmar sig 1 och 2 gram blir man väldigt påverkad i tankesätt och känsloliv och man är liksom inte sig sjäv längre- man är inte riktigt vaken utan har en ridå över ansiktet. Det blir också väldigt svårt att skaffa tabletterna på laglig väg och detta tar enormt mycket energi. Dessutom kommer du bara må sämre och sämre ju högre doser du måste ta och det är extremt jobbigt att sluta med dom. Tramadol kallas rävgift och jag kan absolut förstå varför. Dom är väldigt bra värktabletter om man sköter ordinationen och inte äter dom för länge men ganska snabbt kommer utsättningssymtom som depression, yrsel, svettningar, irritation osv när du sätter ut dom. Tramadol höjer även serotonin nivåerna i hjärnan så mycket att hjärnan slutar producera eget. (kroppens eget måbra hormon) Därför blir man väldigt deprimerad en lång period efter det man slutat tills kroppens egen produktion är i gång. Tramadol används därför ibland i riktigt akuta skeden av depressioner samt som antidepressiv medicinering i ex Italien just pga dess omedelbara effekt på serotinet.

Skulle nog kunna skriva en avhandling i ämnet Tramadol men tror jag nöjer mig här. Bara fråga om det är nåt. Jag mår väldigt mycket bättre nu utan piller eller alkohol i kroppen. Under tiden man missbrukar tror man verkligen inte att man kan leva ett liv utan tabletter men man kan faktiskt det! Tabletterna gör så oerhört stor skada och man märker inte hur förändrad man blir förrän man kommit ut på andra sidan igen. Jag är glad över att jag lever idag!

Kram/L

25 kommentarer:

  1. Klokt skrivet. Var stolt över dig själv! Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Caroline Sundvall9 januari 2013 kl. 16:34

    Jag är chockad! Vad stark du är som skriver om det. Jag har utskrivet tramadol vid en höftinflammation och smärtan kring den. Jag blev ordinerad två tabletter om dagen och jag fick väldigt mycket utskrivet, jag har inte ens hämtat ut alla tabletter då jag själv tyckte att de kändes så starka. Tack för upplysningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur du inte åt upp alla. Det är ett riktigt rävgift. Nu hade du säkert ätit dom som man ska och inte farit iväg i doserna som jag gjorde då inget hjälpte. Tramadol är annars en bra värktablett men dom glömmer ofta att meddela om riskerna för beroende. Kram!

      Radera
  3. Skrev en kommentar igår men det blev trassel så den försvann nog i cyberrymden. Ville bara säga att jag är imponerad - både av att du tar dig ur de dåliga cirklarna och att du delar med dig här på bloggen. Jag får bara erkänna att jag är oerhört okunnig och synnerligen naiv i detta med tabletter och medicin.

    Kämpa på!

    SvaraRadera
  4. Tack ska ni ha för era värmande kommentarer!
    kram Linda

    SvaraRadera
  5. Verkligen imponerande att du har tagit dig igenom en sådan resa. Otroligt starkt. Tack för att du berättade, du har verkligen inget att skämmas över det ska sjukvården göra som inte informerade bättre.
    Kramar

    SvaraRadera
  6. Tack Linda det var gulligt sagt! Det kändes bra att dela med sig och informera om hur beroendeframkallande vissa tabletter är. Det kanske kan hindra någon från att bli beroende eller hjälpa någon som redan är det.
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Hej gumman! Äntligen har jag haft tid att sitta ner och läsa detta inlägg, som du berättade att du skrivit när jag hälsade på. Du är otroligt duktig på att berätta och vilket mod du har. Att erkänna för sig själv är första steget men du är på god väg redan. Första steget tog du för länge sedan att erkänna för andra, har du just gjort och för alla. Så otroligt bra av dig. Det är inte helt lätt att lämna ut sig, för man känner många ggr skam och vi är duktiga på att slå på oss själva. Men här visar du vilken kvinna du är, som orkar mitt i allt elände berätta och framförallt göra den resa du gjort för att bli av med tablett beroendet. Samt att stå emot varje gång du besöker en läkare, som så snabbt verkar vilja skriva ut nya beroende framkallande mediciner. Att säga Nej till droger är att säga JA till livet, oavsett livets mönster. Varmaste kramen från moster

    SvaraRadera
  8. Tack moster för dom värmande orden! kram!

    SvaraRadera
  9. Jätte fint skrivet, verkligen. Beundrar dig som är så stark. Sitter själv i skiten och kollade nätet för att se hur andra klarat dig och alla verkar ha mått lika dåligt. Mår så himla dåligt utav att sluta nu och svettas litervis känns det som. Det gör så ont i alla muskler. Men en fråga, hur länge mår man såhär egentligen? Är det bra med NA? Funderar starkt på det alltså. Tacksam för svar! Kram!

    SvaraRadera
  10. Hej! Tusen tack för ditt inlägg!
    Ja tramadol är ett riktigt rävgift och man mår ganska så dåligt då det ska ur kroppen. Hur länge du kommer att må dåligt och även hur dåligt du kommer att må beror ju också på vilka doser du varit uppe i och hur länge du missbrukat dom. Jag var uppe i närmare 2 gram där i slutet och hade ätit tramadol flera år. Jag valde att lägga in mig på missbruks och beroendeenheten här i stan och dom hjälpte mig att trappa ner med hjälp av suboxone. Dock fick jag då i stället gräslig abstinens efter dom plockade ut den i stället. Jag skulle säga att den fysiska abstinensen tar upp till en vecka men däremot börjar man i regel må rätt dåligt psykiskt eftersom tramadolen fixat med serotinhalterna i hjärna. Mycket känslor kommer fram då man slutar och jag trodde det skulle bli översvämmning där på missbruksenheten :) dock är det bara att försöka vara i det jobbiga eftersom det ska ut och bearbetas. Skulle jag vara du så skulle jag nog kontakta en beroendeenhet om det finns någon där du bor. Där får man riktig hjälp mot abstinensen. Detta satt dock långt inne i mig-att våga söka hjälp där. Om du känner att du absolut inte vill så ring vuxenpsykiatrin och be om hjälp att få ett nedtrappningsschema. Vill du maila mig så gör gärna det. lindabb90@hotmail.com

    Du kommer absolut att klara det om du bara vill! Jag gick igenom avgiftning samt kom på behandlingshem med allt vad det innebär samtidigt som min mamma gick bort och är väldigt fysiskt dålig och väntar på operationer. Så kan jag så kan du! :) lycka till! kram!








    SvaraRadera
  11. Håller på att avgifta mig tre månader har gått och jag är så kraftlös har ingen energi alls ,har aldrig kännt mig så håglös!!! millan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt men ej sett ditt svar! Hoppas det går bra för dig! Jag känner helt igen känslan av att vara totalt orkeslös men vet också att krafterna långsamt återkommer. Varje dag blir lättare och lättare. Kram till dig!

      Radera
  12. Jag fick något dem kallade Derealisation av tramadol (psykotiska symptom) kallat halvpsykos. Jag har varit ren från tramadol som var min huvuddrog i 1 månad idag. Gick på det dagligen i 5 år ungefär, dock i skrivande stund har jag precis fått ett återfall, undrar hur jag någonsin ska kunna sluta..

    SvaraRadera
  13. Hej! Klart du kommer att kunna sluta! Ge inte upp! Återfall är något som de flesta tar längs vägen mot total drogfrihet men då får man styra skutan rätt igen. Var inte rädd för att be om hjälp om du känner att du inte fixar det själv. Det tog alldeles för länge för mig med att söka hjälp. Dom flesta kommuner har en beroendeenhet dit man kan vända sig och det gjorde jag nu sist och har bara varit hemma drygt en vecka. Då jag sökte hjälp nu sist så åt jag höga doser oxycontin/oxynorm och jag vet att det är mer än svårt att sluta men det går! Du är stark! Du kommer att klara det galant! Bara ruska av dig det senaste återfallet och ta upp ditt tablettfria liv igen. Man kan lätt tro att man blir hjälpt av dessa djävulspiller men allt blir i längden bara värre. Kram och ta hand om dig!

    SvaraRadera
  14. Skadade mig på mitt jobb som brandman för 6 år sedan och har sedan gjort i stort sett samma resa som du.
    Om någon uppmanat mig att vara försiktig och akta mig för tramadolberoende för 6 år sen så hade jag förmodligen skrattat, sånt kunde ju inte hända mig.

    Men det gjorde det, stenhårt också. Har vid mer en ett tillfälle varit nära att förlora allt som är värt något men har haft stöd och tur nog att klara mig. Har inte tagit Tramadol eller andra narkotikaklassade mediciner på 2 år nu men jag brottas fortfarande md suget efter det då och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fy faan vad bra!!!! HEJA HEJA DIG! och tramadol är heeeeemskt att ta ut!

      Radera
  15. Riktigt fint skrivet. Starkt av dig att dela med dig, genomgår denna process i nuläget då min mormor dog. Hon bodde med mig sedan barnsben. Ska kriga på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja dig! Kriga på! Jag beklagar verkligen sorgen. Man tar sig igenom den men det är alltid något som fattas en :)

      Radera
  16. Bra läsning .Bra jobbat.
    En fråga:Kan man bli deprimerad när man sätter ut 5 mg oxycontin.Min särbo äter 15 mg dagligen mor värk.Tog bort 1 tablett för flera veckor sedan,men är/har blivit deprimerad.. Hänger det samman med denna medicin eller sukdomen han har tror du?Han är orolig över sin sjukdom(rygg) o för framtiden.Nu behöver han vara ensam ett tag säger han o ska resa bort..hur stödjer jag honom bäst tkr du?

    SvaraRadera
  17. Kan man bli deprimerad av utsättning av oxycontin 5 mg efter en tid(några veckor sen han satte ut mg men äter totalt 15 mg nu)Han behöver va ensam o ska resa bort ett par dagar..Han mår dåligt o är ledsen..Hur kan jag vara ett stöd?

    SvaraRadera
  18. Hej! Det hör nog samman både hans oro över sjukdomen och hur allt ska bli samt en reaktion över att han gått ner i dos på oxycontinet. Jag har ju tagit ut all oxy och har blivit väldigt deprimerad. Inget känns kul och precis allt är jobbigt och meningslöst. Oxy tar på serotinnivåerna i hjärnan och matar dom och då ids kroppen inte producera eget serotin och det kan ta några månader innan detta stabiliseras. Dom fysiska symtomen går ganska fort över men ser att han fortfarande äter 15 mg så han har ju fortfarande ett skydd så att säga. Om han är på väg och vill sluta med oxy kan det vara bra att ha en antidepressiv tablett insatt några veckor innan han ska börja trappa ner helt och sen kanske äta det ett halvår. Nu är ju jag absolut ingen läkare men ger bara råd utifrån mina erfarenheter, Tycker du är en helt underbar flickvän som verkar ge honom det stöd han behöver och tar dig tid att fråga andra om råd :) Du kan inte göra så mkt än att låta honom resa iväg om han behöver vara själv lite om han nu inte är så nere så att det finns risker för att han gör nåt dumt. Han bör inte ha med sig alkohol med för det är inte rek att blanda med oxy. Eftersom han mår så dåligt även fast han bara tagit bort 5mg så bör han def inte dra ner ytterligare och inte då han är ensam. Han borde nog stå på denna platå några veckor tills han känner sig normal igen. Det är skit att man ska ha så ont så man måste ta till morfin men vad fn gör man? Läkarna glömmer så lätt att informera om baksidorna...Du kan ju säga åt honom att du respekterar att han åker iväg och att du förstår att han behöver tid för sig själv men ändå ställa ett ultimatum att han kan ringa en gång em kanske bara så du får höra att allt är ok. Hoppas det löser sig! Kraam!

    SvaraRadera
  19. Jag har ätit Tramadol i 12år 400mg om dagen, gick ner till 200mg själv, sedan 50mg 2tabletter sist 1tablett på 1månad. nu äter jag ingenting.jag har inte fått någon hjälp skulle bara sluta.Jag är fruktansvärt trött, skulle kunna ligga i halv dvala hela dagarna o sen är jag deppremera. Är det någon som vet när denna trötthet går över.Sömntuta

    SvaraRadera
  20. Hmm, jag fick morfin utskrivet efter en operation nu, men jag tvivlar lite på att jag egentligen behöver så stark tablett - tabletten har samma inverkan på mig som det hade på dig. Ska kanske låta bli att ta morfin imorgon, jag har inte lust att bli beroende - har tillräckliga problem utan det...

    SvaraRadera