måndag 21 januari 2013

Flodhästen i vardagsrummet

Det tog länge att sparka igång söndagen efter både fredagens och lördagens nattsuddande. Har lärt Pernilla wordfeud och det kanske inte var så lyckat. Nu plingar det i telefonen dagar som nätter och vet någon som blivit beroende. Tur det är ett harmlöst beroende.

På kvällen åkte jag på Alon möte och drog med mig tre fina personer som det förhoppningsvis skulle ge något och tror nog det gjorde det. Dom ville gå igen. Det sägs att man ska ge något minst 4 gånger innan man bestämmer sig för att sluta eller fortsätta. Alon är som AA fast för anhöriga, vänner, arbetskamrater eller partners med alkohol eller drogberoende. Lever man tätt in på någon som har missbrukarproblem blir man medberoende vare sig man vill eller inte. Man kan bli väldigt medberoende och dras med på ett väldigt destruktivt sätt. Man skyddar, får dåligt samvete om man inte hör av sig, man är arg, ledsen, förvirrad, besviken, man hotar och häller ut flaskor, gömmer droger och man provar med att vara arg, vädjande, ledsen, förstående ja man provar det mesta. Tillslut normaliserar man tillslut att gömma droger åt den som drogar, springer på bolaget titt som tätt, ljuger för polisen, ljuger för barnen, ringer arbetsgivaren (om dom har jobbet kvar) ja dom gör allt för att fasaden inte ska falla och andra utifrån ska upptäcka hur det förhåller sig. Allt för att skydda familjen.

Jag är extremt medberoende och vill hitta ett sätt att förhålla mig till x. Har inte hittat det sättet och det tar så mycket energi av mig att ständig ha dåligt samvete och må dåligt över vår just nu ej existerande kontakt.
Hur gärna man än vill kan man aldrig förändra någon annans problem utan dom måste personen först se själv och sen välja att söka hjälp för. Det är ofta den anhöriga som bär sjukdomen åt den som är sjuk. Den som är medberoende är den som går på möten- inte den som missbrukar för han/hon har ju inga problem! han/hon sitter ju inte på parkbänken och har ju jobb! Ofta går den som är medberoende så in i rollen att vara den duktiga och den som håller ihop allt att personen helt glömmer sig själv och sina egna problem. Därför uppstår många andra problem när den som varit missbrukare blir nykter. Förut var det bara problematiken kring missbruket som tog all plats i relationen så när missbruket inte längre finns där dyker andra problem upp som kanske funnits där i bakgrunden men det har inte funnit någon ork kvar att hantera dem eller så har man inte kunnat se dom för att det stått en stor flodhäst i vardagsrummet och skymt sikten. 

Lever du nära inpå någon som missbrukar någon form av drog och inte vet hur du ska förhålla dig till problemet så prova att kom på ett möte! Torsdagar kl 18-19 och söndagar 17-1830. Det var en jättefin grupp så det var inget att vara rädd för :) Vi var inte så många så det kändes rätt intimt och tryggt. Jag tänkte gå på söndag igen och så även Eva. Mötet är i kyrkans hus.

/L

Mycket bra bok om att leva ära en flodhäst/alkoholist/missbrukare


1 kommentar:

  1. Å vad du skriver bra gumman!

    Hörde ett bra citat ang. medberoende:

    "Vissa prinsessor kysser en groda, som blir en prins. Vissa prinsessor kysser en groda, och blir en själv".

    Fortsätt på rätt bana! Kraam/ p

    SvaraRadera