söndag 13 januari 2013

Tramdol del 2

Ju mer tabletter man sätter i sig ju mer vänjer sig kroppen och kräver därför mer och mer för att du ska kunna fungera normalt. Då det gäller Tramadol är 400mg max dos på ett dygn enligt läkemedelsverket. Jag hade länge 400mg som övre gräns då doser över det kan orsaka kramper som liknar epileptiska kramper och detta var jag lite rädd för i början. Kramper kan du även få vid lägre doser. Har läst väldigt mycket om Tramadol och människors berättelser om krampanfall och hur dom vaknat upp utan att minnas anfallet blåslagna och utan minne av vad som hänt.

Jag åt till en början endast en tablett på 50 mg varje morgon och detta höll jag flera år. För ungefär ett år sedan var doserna uppe i allt i från 300 mg till som mest vid ett tillfälle 2 gram. Trots den höga dosen har jag aldrig behövt köpa från svarta marknaden utan har blivit försedd av läkare. Fick utskrivet så att jag kunde ta 800 mg/dygn trots att detta är dubbelt så mycket som rek dos! Jag undrar vad som hänt om denna "lilla miss" uppdagats...Eftersom jag dom sista månaderna innan jag slutade låg på högre doser än så så "lånade" jag av mig själv och fick således klara mig på en väldigt låg dos dom sista dagarna innan jag fick nya. Det var ett ständigt pusslande och panik över att bli utan.

För att kunna ta emot hjälp måste man först erkänna att man har ett beroende. Hur vet man då att man utvecklat ett beroende? jo om du hela tiden flyttar gränserna, ökar dosen och ständigt oroar dig hur du ska få tag i drogen samt blir sjuk psykiskt och fysiskt om du inte ger kroppen den dos den kräver. Tar du 50-100 mg tre gånger per dag mot smärta är du sannolikt inte beroende. Tar du ex 400mg under ett och samma tillfälle för att du mår bättre psykiskt utvecklar du nog ett beroende ganska fort. Det psykiska beroendet är mycket svårare att bli av med än dom fysiska symtomen och dom säger att det tar ca ett år innan hjärnans egna serotin/dopamin nivåer stabiliserat sig efter en längre tids bruk.

Jag låg inlagd på beroendeenheten då jag slutade med Tramadol då man bör vara under övervakning om man tvärt slutar. Man kan även göra ett nedtrappningsschema tillsammans med någon insatt och sluta hemma men detta skulle ta så lång tid för mig och provade det till en början men det föll. Från en dag till den andra klipptes T helt och fick ett ersättningspreparat (suboxone) då abstinensen slog till. Tror jag fick Suboxone i ca en vecka med upptrappning och urtrappning. Tre dagar efter sista dosen började h-vetet. Värst var det känslomässigt då känslorna fullständigt forsade ur mig och det var riktigt riktigt jobbigt. Har legat inne två gånger under 4 veckor vardera. Satte ut T första gången och benzo andra. Jösses vilka historier jag kan dra därifrån.

Bli inte beroende av Tramadol eller benzo! Vet att dom fullständigt kan trolla bort bekymmer och jobbiga känslor och att man mår som en kung med ett stort kungarike en tid och gladeligen rensar avlopp och kammar mattfransar. Sen mår du inte bra längre och du behöver tabletterna för att ens orka existera och dom känslor du vill bedöva eller förtränga kommer ändå komma fram när du slutar. I bästa fall kommer man själv fram till att man behöver hjälp och göra något åt det och i sämsta falla slutar det riktigt illa. Jag trodde inte heller att jag kunde bli beroende i början.

Drog= sinnesförändrande kemisk substans. Alkohol är också en drog.

/L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar